Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Καθαριότητα: Ανοιξιάτικη καθαριότητα στο σπίτι



Άνοιξη! Τα λουλούδια ανθίζουν, τα πουλιά κελαηδούν, και το σπίτι σας εξακολουθεί να μοιάζει χειμωνιάτικο και μουντό; Η ανοιξιάτικη καθαριότητα του σπιτιού δεν είναι απλά παραδοσιακό έθιμο, αλλά μια ασχολία που θα σας βοηθήσει να φρεσκάρετε το σπίτι σας και να προετοιμάσετε τους χώρους σας για τις θερμές εποχές της άνοιξης και του καλοκαιριού. Θέλετε να κάνετε το χώρο σας να αστράφτει; Ακολουθήστε 12 απλά βήματα και θα τα καταφέρετε. 
Τινάξτε τα χαλιά έξω
Μαζέψτε και βγάλτε έξω τα χαλιά για ένα καλό τίναγμα. Τοποθετήστε τα στην απλώστρα ή στο κάγκελο και αφήστε τα να αεριστούν για αρκετές ώρες
Φέρτε την άνοιξη μέσα στο σπίτι σας
Αγοράστε μερικά φυτά σε γλάστρες (πανσέδες, μαργαρίτες κλπ, που ανθίζουν αυτήν την εποχή). Τοποθετήστε τις γλάστρες σε κασπώ ή ντύστε τις με ύφασμα. Δεν είναι απαραίτητο να φυτέψετε όλα τα λουλούδια σας έξω. Κρατήστε μερικά μέσα στο σπίτι και απολαύσετε τα όμορφα πέταλά τους.
Απελευθερώστε το ψυγείο σας
Κάντε ένα γρήγορο καθάρισμα στο ψυγείο και στον καταψύκτη, δημιουργώντας χώρο για τα ανοιξιάτικα τρόφιμα. Σχεδιάστε τα επόμενα γεύματά σας, με σούπες και μαγειρευτά από τα κατεψυγμένα που κρατούσατε.
Συμμαζέψτε την ακαταστασία από το τραπέζι
Αντικαταστήστε το τραπεζομάντιλο με σουπλά και τοποθετήστε ένα μεγάλο μπολ με φρούτα ή ένα βάζο με φρέσκα λουλούδια στο κέντρο του τραπεζιού της κουζίνας. Τα σουπλά είναι πιο εύκολα στο καθάρισμα και επιπλέον, αν το τραπέζι είναι "στημένο" ομοιόμορφα, θα σας αποτρέπει να ξεχνάτε παραπανήσια πράγματα επάνω του.
Απαλλαχθείτε από τη βρομιά
Ξεφορτωθείτε τα παλιά σφουγγάρια σας. Παραχωρήστε τη θέση τους σε καινούρια, που θα μπορούσαν να έχουν και χαρούμενα, ανοιξιάτικα χρώματα. Μην το θεωρείτε τεράστια σπατάλη. Αναλογιστείτε πόση σπατάλη κάνετε όταν αδειάζετε πάνω του ένα υγρό, αρωματικό σαπούνι για πιάτα.
Καθαρίστε τις γωνίες
Επειδή το Πάσχα συνοδεύεται συνήθως από το παραδοσιακό ανοιξιάτικο συγύρισμα και το πατόκορφο καθάρισμα, ίσως να έχετε ήδη κάνει κάποιες δουλειές στην κουζίνα σας. Αλλά, ακόμα κι αν δεν συνέβη αυτό, η περίοδος είναι κατάλληλη για να "χτενίσετε" τις γωνιές και να σαρώσετε κάθε ίχνος ψίχουλου που έχει τρυπώσει. Χρησιμοποιήστε μια απλή ή μια ηλεκτρική σκούπα και σκουπίστε καλά το πάτωμα απ' άκρη σ' άκρη.
Επιθεωρήστε και επισκευάστε το φούρνο
Καθώς ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, όλο και λιγοστεύουν οι μέρες των φουρνιστών φαγητών, μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο. Διαθέστε λοιπόν, λίγο χρόνο από ένα κοντινό Σαββατοκύριακο για να κάνετε ένα καλό καθάρισμα στο φούρνο σας ή τυχόν επισκευές αν χρειάζεται. Η θερμοκρασία δεν έχει ανέβει και τόσο πολύ ώστε, να ιδρώνετε ή να υποφέρετε από τη ζέστη. Έτσι η επόμενη φθινοπωρινή σεζόν θα σας βρει πανέτοιμες και θα μπορείτε να καμαρώνετε για την προνοητικότητά σας.
Δώστε φρεσκάδα στα υφάσματα
Πλύνετε τα καλύμματα από κάθε στρώμα και κρεβάτι, τις μαξιλαροθήκες, ακόμα και τα ίδια τα μαξιλάρια. Όλοι οι τύποι μαξιλαριών μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο ρούχων, εκτός από τα αφρώδη, αλλά πάντα να εξετάζετε τις ετικέτες για συγκεκριμένες οδηγίες πριν βάλετε οτιδήποτε για πλύσιμο. Στη συνέχεια κάντε μια δεύτερη πλύση με το χαλάκι του μπάνιου και την κουρτίνα του ντους.
Εξαφανίστε κάθε ρύπο από το φούρνο μικροκυμάτων
Τα φρέσκα λεμόνια δίνουν άρωμα φρεσκάδας, γι' αυτό δοκιμάστε τα: κόψτε ένα
λεμόνι στη μέση, βάλτε τα κομμάτια σε ένα μπολάκι (κατάλληλο για το φούρνο μικροκυμάτων), προσθέστε νερό να τα καλύψει και τοποθετήστε το μπολ μέσα στο φούρνο. Βάλτε τη θερμοκρασία στο δυνατό και αφήστε για δύο τρία λεπτά. Ο ατμός θα μαλακώσει τα καμένα - ξεραμένα υπολείμματα τροφών μέσα στο φούρνο, ενώ εσείς θα απολαμβάνετε το υπέροχο άρωμα των εσπεριδοειδών. Ύστερα πάρτε τις κούπες του λεμονιού στο χέρι σας και τρίψτε τη σχάρα του φούρνου, για να απαλλαχθείτε παντελώς από καμένα λίπη και συσσωρεμένες, δυσάρεστες οσμές.
Ξεφορτωθείτε την παλιατζούρα της τουαλέτας
Ελέγξτε στο μπάνιο το σφουγγάρι ή τη λούφα σας, καθώς και την οδοντόβουρτσα, για να διαπιστώσετε αν χρειάζονται αντικατάσταση. Χρειάζεστε καινούρια βούρτσα κάθε τρεις μήνες και καινούριο σφουγγάρι κάθε 30 μέρες. Παρόλα αυτά, αν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας έχουν φθαρεί ή αν η λούφα σας έχει μαζέψει μύκητες (μούχλα), μην περιμένετε να παρέλθει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να τα ανανεώσετε. Επίσης, ελέγξτε το ντουλαπάκι σας για ληγμένα φάρμακα και αδειάστε τις γωνιές από κάθε περιττό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου