Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Φτιάξτε μόνοι σας προζύμι και ετοίμαστε τέλειο χωριάτικο ψωμί!

Ξεκίνα με ένα χυλό από αλεύρι!

Για να φτιάξουμε το αυθεντικό προζύμι βάζουμε μία χούφτα αλεύρι και προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να γίνει ένας χυλός. Καλό είναι να αποφύγεις το νερό της βρύσης, που έχει χλώριο και δεν θα αφήσει τους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν. 
 
 
 

Κλείσε το χυλό σε τάπερ

Βάλε το χυλό σε τάπερ που κλείνει καλά και άφησε για 24 ώρες. Την επόμενη ημέρα προσθέτουμε στο ίδιο μείγμα τόσο χλιαρό νερό ώστε να γίνει μία μαλακή ζύμη. Το αφήνουμε πάλι για 24 ώρες και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για 2-3 μέρες ακόμη.
 

Το προζύμι είναι έτοιμο

Καταλαβαίνουμε ότι το προζύμι είναι έτοιμο όταν το ζυμαράκι  γεμίσει μικρές τρυπούλες. Μπορείς να το συντηρήσεις στο ψυγείο σου για αρκετές εβδομάδες. Αρκεί να είναι καλά σκεπασμένο και να μην το ανοίγεις συχνά, αν δεν έχεις σκοπό να το χρησιμοποιήσεις.

Ζύμωσε το ψωμί

Με αυτό το προζύμι ζυμώνουμε ψωμί και κρατάμε μία μικρή ποσότητα για το επόμενο ζύμωμα. Κρατώντας από το ήδη φουσκωμένο ζυμάρι του ψωμιού και αραιώνοντας το με λίγο νερό μπορείς να έχεις συνέχεια στο ψυγείο σου προζύμι για ψωμί!
 
πηγη: tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου