Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η ΖΑΧΑΡΗ

Η ζάχαρη, όπως είναι γνωστό προέρχεται απο το ζαχαροκάλαμο ή απο τα τεύτλα(κοκκινογούλια). Το ζαχαροκάλαμο αρχικά καλλιεργήθηκε στη Βόρεια Ασία και αργότερα τον 5 αιώνα π.χ, στην Περσία όπου παρασκεύαζαν απο αυτό μόνο αλκοολούχα ποτά. Κατόπιν, με την επέκταση των Αράβων, η καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου εξαπλώθηκε στη Συρία, την Αίγυπτο, τη Σικελία και την Ισπανία. Με την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου οι φυτείς ζαχαροκάλαμου ήταν για τους Ισπανούς η πρώτη δικαιολογία για το δουλεμπόριο.
Οι εμπορικές συναλλαγές που επακολούθησαν στις Κανάριους νήσους ανέδειξαν τη ζάχαρη σε αντικείμενο οικονομικού ενδιαφέροντος και πηγή πλούτου για την Ιασπανία, την Πορτογαλία και κυρίως γαι την Αγγλία.
Η Ευρώπη γνώρισε το ζαχαροκάλαμο στις αρχές του δέκατου αιώνα, μέσω Βενετίς, απο τους Σταυροφόρους, αλλά δεν μπόρεσε να εγκλιματίσει την καλλιέργεια του στα εδάφη της.
Τα χρόνια του Ναπολέοντα άρχισε η καλλιέργεια τεύτλων στη Γαλλία και η ίδρυση εργοστασίου για την εξαγωγή ζάχαρης απο αυτά. Πολύ γρήγορα το 1890, η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης απο τεύτλα έφτασε να είναι όμοια με εκείνη του ζαχαροκάλαμου. Το 1842 επί βασιλείας Οθωνα φημιουργείται το πρώτο εργοστάσιο ζάχαρης στην Ελλάδα.

Προβλήματα υγείας

Η ζάχαρη θεωρείται υπεύθυνη για πλήθος προβλημάτων υγείας, ανάμεσα στα άλλα προκαλεί ευνοϊκό περιβάλλον για τη δημιουργία και την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, συνδέεται με την παχυσαρκία και καταστρέφει τα δόντια. 

 

 

 

 

 

Οδοντιατρικά προβλήματα

Η διάσπαση της ζάχαρης στη στοματική κοιλότητα δημιουργεί όξινο περιβάλλον με αποτέλεσμα τη διάβρωση των δοντιών. Με την αύξηση της κατανάλωσης ζάχαρης στις αναπτυγμένες χώρες παρατηρήθηκε αύξηση της τερηδόνας. Ιδιαίτερα στα παιδιά οι όξινοι χυμοί γλυκών φρούτων και τα αναψυκτικά με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης θεωρούνται τερηδονογόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου