Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Πως διατηρούνται τα μήλα

Για να διατηρήσουμε τα μήλα πολύ καιρό τα κόβουμε ώριμα με το χέρι και με προσοχή για να μην σπάσουν. Τα τυλίγουμε ένα-ένα μέσα σε φύκια έτσι που να είναι σκεπασμένα από όλα τα μέρη και τα βάζουμε μέσα σε δοχεία που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί και ανάμεσά τους χώνουμε φύκια για να μην αγγίζει το ένα το άλλο. Έπειτα κουπώνουμε τα δοχεία και τα τοποθετούμε σε ανώγι πολύ ψυχρό, μακριά από το καπνό και από κάθε βρώμα. Μερικοί αλείφουν τα μήλα ένα-ένα με κεραμιδόχωμα, το αφήνουν να στεγνώσει και τα βάζουν στην αποθήκη. Τα μήλα διατηρούνται επίσης αν στρώσουμε από κάτω φύλλα από καρυδιά που συντελούν πολύ στο να πάρουν καλό χρώμα και να γίνουν εύοσμα. Καλύτερα όμως είναι αν κάθε μήλο το τυλίξουμε χωριστά με φύλλα από καρυδιά και έτσι τα φυλάξουμε. Τα μήλα δεν σαπίζουν αν τα βάλουμε μέσα σε κριθάρι. Επίσης δεν σαπίζουν αν αλείψουμε τις άκρες τους με φύλλα από χλωρό σαλέπι.
Τα μήλα διατηρούνται και με τον εξής τρόπο. Τα τυλίγουμε μέσα σε ξερά φύλλα από συκιά και κατόπιν τα αλείφουμε με λάσπη από ασπρόχωμα. Όταν ξεραθεί η λάσπη στον ήλιο τα βάζουμε στην αποθήκη και θα διατηρηθούν όπως τα βάλαμε. Αν βάλουμε τα μήλα μέσα σε μούστο διατηρούνται, γιατί τα προφυλάσσει η τρυγιά. Διατηρείται όμως και το κρασί και γίνετε πιο εύοσμο ώστε να το θαυμάσουν όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου