Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ο δείκτης νοημοσύνης των μικρών παιδιών μειώνεται με το πρόχειρο και ανθυγιεινό φαγητό

 Oι ερευνήτριες  Dr Pauline Emmett και  Dr Kate Northstone επισημαίνουν ότι:
το αποτέλεσμα μιάς διατροφής στην ανάπτυξη του εγκεφάλου θα μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα ακόμη και αν η διατροφή βελτιωθεί... 
δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και ζάχαρη....
επεξεργασμένα τρόφιμα και πρόχειρο φαγητό όχι μόνο είναι ανθυγιεινά και παχαίνουν...
αλλά είναι μιά ακόμη καταστροφική συνέπεια για τα μικρά παιδιά και για την μετέπειτα ενήλικη ζωή τους......
τα παιδιά  που τρέφονται με μεταποιημένα τρόφιμα μέχρι την ηλικία των τριών (3)ετών αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο  ο δείκτης  νοημοσύνης τους να βρεθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα όταν φτάσουν στην ηλικία των οκτώμισι ετών .....
αυτό διαπίστωσε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα,η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ για το ζήτημα αυτό..... 
η μελέτη συμπέρανε ότι τα παιδιά που τρώνε συχνά φαγητά κακής ποιότητας όταν μεγαλώσουν έχουν κατά μέσο όρο μικρότερο δείκτη νοημοσύνης (το γνωστό IQ).... 
οι ερευνητές, υπό την Dr Pauline Emmett της Σχολής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, μελέτησαν σε βάθος χρόνου περίπου 14.000 παιδιά, γεννημένα τα έτη 1991 και 1992, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στα τρία, τέσσερα, επτά και οκτώμισι χρόνια τους..... 
οι γονείς των παιδιών κλήθηκαν να καταγράψουν αναλυτικά το είδος φαγητών και ποτών που κατανάλωναν τα παιδιά τους, ενώ στο τέλος (σε ηλικία 8,5 ετών) τα παιδιά έκαναν τεστ νοημοσύνης....
με το πέρας της έρευνας διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά στις επιδόσεις ανάμεσα στα παιδιά που έτρωγαν πολλά κατεργασμένα φαγητά με λίπη και ζάχαρη, σε σχέση με όσα έτρωγαν υγιεινές τροφές, με πολλές σαλάτες, φρούτα, λαχανικά και ρύζι..... 
το 20% των παιδιών της πρώτης κατηγορίας, που έτρωγαν πιο ανθυγιεινά, είχαν κατά μέσο όρο δείκτη νοημοσύνης (IQ) 101, έναντι 106 του 20% των παιδιών που έτρωγαν πιο υγιεινά..... 
«η διαφορά δεν είναι τεράστια, είναι πολύ μικρή, όμως καθιστά αυτά τα παιδιά λιγότερο ικανά να τα βγάλουν πέρα στο σχολείο, καθώς και σε διάφορες άλλες καταστάσεις στη ζωή τους», δήλωσε
η Dr Pauline Emmett......... 
η ερευνήτρια εκτίμησε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα με λίπη και ζάχαρη στερούνται σημαντικών βιταμινών και άλλων ζωτικών ουσιών οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και...
οι οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αρχή της παιδικής ηλικίας.......
αυτό σημαίνει -επισημαίνουν οι ερευνητές- ότι η δίαιτα στα νήπια μέχρι τριών ετών αλλάζει τα επίπεδα του δείκτη νοημοσύνης της ενήλικης ζωής ακόμα και αν αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες
με την πάροδο των ετών.....και αυτό διότι....
ο εγκέφαλος αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό στα πρώτα τρία (3) χρόνια της ζωής του ανθρώπου  και...
είναι πιθανό η σωστή διατροφή κατά το διάστημα αυτό να παίζει καθοριστικό ρόλο στην βέλτιστη ανάπτυξή του........
ας δώσουμε λοιπόν μεγαλύτερη προσοχή στα τρόφιμα που ταΐζουμε τα παιδιά μας...
πηγή:dailymail.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου