Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ψάρια - Πότε είναι φρέσκα - Συντήρηση


Η αυξημένη μικροβιακή χλωρίδα που συγκεντρώνεται στην σάρκα των  ψαριών τα κάνει  να αλλοιώνονται πολύ εύκολα .
Μόλις αλιευθούν  τα ψάρια, τα τοποθετούν  σε κιβώτια από φελιζόλ, τα οποία γεμίζουν με πάγο. Εκεί τα ψάρια φυλάσσονται περίπου σε θερμοκρασία 0-3 βαθμούς Κελσίου,  όπως και στη συντήρηση του ψυγείου μας, εφόσον λειτουργεί σωστά. Σε αυτές τις συνθήκες τα ψάρια μπορεί να παραμείνουν σε άριστη κατάσταση για δύο - τρεις ημέρες . Μετά την τρίτη ημέρα σταδιακά  χάνουν την γεύση, το άρωμα και το χρώμα. Την έκτη ημέρα  εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια :  άσχημη μυρωδιά, τα μάτια θολώνουν και ασπρίζουν…..
Όταν αγοράζετε ψάρια, αναζητήστε τα φρέσκα, που έχουν καθαρά, φουσκωμένα μάτια, σφιχτό δέρμα που επανέρχεται όταν το πιέζετε και φωτεινά ροζ ή κόκκινα λέπια. Αποφύγετε αυτά που έχουν κακή εμφάνιση ή μυρίζουν έντονα.


ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΟ

•    Τα βράγχια του πρέπει να είναι υγρά και κόκκινα ή ροζ.
•    Τα μάτια του είναι λαμπερά και εξέχουν.
•    Σχηματίζει τόξο όταν το τοποθετούμε στην παλάμη μας, πράγμα που σημαίνει ότι η ουρά και το κεφάλι του κοιτάνε συνήθως προς τα επάνω.
•    Είναι  σκληρό και άκαμπτο και όταν το πιέζουμε με το δάχτυλο μας δεν βουλιάζει,
αλλά το δέρμα του επανέρχεται αμέσως.
•    Τα χρώματα του είναι λαμπερά και τα λέπια τους σφικτά, συγκρατούνται επάνω στο σώμα .
•    Τα εντόσθια του όταν το καθαρίζουμε βγαίνουν ολόκληρα, χωρίς να σπάσουν.
•    Αν το ψήσετε στην σχάρα και το ψάρι είναι πολύ φρέσκο θα δείτε να «ανοίγει» ελαφρά η σάρκα του στην ραχοκοκαλιά του. Το ίδιο και όταν το  τηγανίζουμε.
•    Το κεντρικό του κόκαλο (ραχοκοκαλιά)  είναι συνήθως άσπρο.
•    Μυρίζει ευχάριστα και ωραία.


ΠΡΟΣΟΧΗ:  Υπάρχουν πολλά και διάφορα «κόλπα» που μεταχειρίζονται  κάποιοι επαγγελματίες για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές και να τους πουλήσουν ψάρια που μοιάζουν  φρέσκα αλλά δεν είναι .
Ένα από αυτά,  ίσως και το πιο επικίνδυνο για την υγεία μας, είναι ότι τα βουτάνε από διαλύματα με νερό και νιτρώδη ή νιτρικά άλατα. 


ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΨΥΞΗ


Αν θέλετε να καταψύξετε  τα φρέσκα ψάρια που θα αγοράσετε πρέπει πρώτα να τα καθαρίσετε , να αφαιρέσετε τα εντόσθια, να τα πλύνετε και να τα αφήσετε να στραγγίσουν. Μπορείτε να τα διατηρήσετε  το πολύ για 3-4 ημέρες στη συντήρηση του ψυγείου σας στο επάνω μέρος . Στην κατάψυξη τους σπιτιού σας οι ιδανικές συνθήκες είναι οι -18 βαθμοί Κελσίου, όπου μπορούν  να διατηρηθούν από 3 ως 5 μήνες.
 Όταν θέλετε  να τα ξεπαγώσετε   , δεν πρέπει να τα βγάζετε  εκτός ψυγείου.
Τοποθετήστε τα   στη συντήρηση, ώστε να αποφύγετε  τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας που αλλοιώνει το δέρμα ή τους ιστούς τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου