Η αυξημένη μικροβιακή χλωρίδα που συγκεντρώνεται στην σάρκα των ψαριών τα κάνει να αλλοιώνονται πολύ εύκολα .
Μόλις αλιευθούν τα ψάρια, τα τοποθετούν σε κιβώτια από φελιζόλ, τα οποία γεμίζουν με πάγο. Εκεί τα ψάρια φυλάσσονται περίπου σε θερμοκρασία 0-3 βαθμούς Κελσίου, όπως και στη συντήρηση του ψυγείου μας, εφόσον λειτουργεί σωστά. Σε αυτές τις συνθήκες τα ψάρια μπορεί να παραμείνουν σε άριστη κατάσταση για δύο - τρεις ημέρες . Μετά την τρίτη ημέρα σταδιακά χάνουν την γεύση, το άρωμα και το χρώμα. Την έκτη ημέρα εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια : άσχημη μυρωδιά, τα μάτια θολώνουν και ασπρίζουν…..
Όταν αγοράζετε ψάρια, αναζητήστε τα φρέσκα, που έχουν καθαρά, φουσκωμένα μάτια, σφιχτό δέρμα που επανέρχεται όταν το πιέζετε και φωτεινά ροζ ή κόκκινα λέπια. Αποφύγετε αυτά που έχουν κακή εμφάνιση ή μυρίζουν έντονα.
ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΟ
• Τα βράγχια του πρέπει να είναι υγρά και κόκκινα ή ροζ.
• Τα μάτια του είναι λαμπερά και εξέχουν.
• Σχηματίζει τόξο όταν το τοποθετούμε στην παλάμη μας, πράγμα που σημαίνει ότι η ουρά και το κεφάλι του κοιτάνε συνήθως προς τα επάνω.
• Είναι σκληρό και άκαμπτο και όταν το πιέζουμε με το δάχτυλο μας δεν βουλιάζει,
αλλά το δέρμα του επανέρχεται αμέσως.
• Τα χρώματα του είναι λαμπερά και τα λέπια τους σφικτά, συγκρατούνται επάνω στο σώμα .
• Τα εντόσθια του όταν το καθαρίζουμε βγαίνουν ολόκληρα, χωρίς να σπάσουν.
• Αν το ψήσετε στην σχάρα και το ψάρι είναι πολύ φρέσκο θα δείτε να «ανοίγει» ελαφρά η σάρκα του στην ραχοκοκαλιά του. Το ίδιο και όταν το τηγανίζουμε.
• Το κεντρικό του κόκαλο (ραχοκοκαλιά) είναι συνήθως άσπρο.
• Μυρίζει ευχάριστα και ωραία.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχουν πολλά και διάφορα «κόλπα» που μεταχειρίζονται κάποιοι επαγγελματίες για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές και να τους πουλήσουν ψάρια που μοιάζουν φρέσκα αλλά δεν είναι .
Ένα από αυτά, ίσως και το πιο επικίνδυνο για την υγεία μας, είναι ότι τα βουτάνε από διαλύματα με νερό και νιτρώδη ή νιτρικά άλατα.
ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΨΥΞΗ
Όταν θέλετε να τα ξεπαγώσετε , δεν πρέπει να τα βγάζετε εκτός ψυγείου.
Τοποθετήστε τα στη συντήρηση, ώστε να αποφύγετε τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας που αλλοιώνει το δέρμα ή τους ιστούς τους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου